Domov   >  Kultúra

publikované: 05.04.2017 – 15:52  //  aktualizácia: 05.04.2017 – 15:59  //  zobrazené: 716

Katarína Zemková – Pappová vystavuje v Galérii FOCESA

V priestoroch Galérie FOCESA od 28.marca do konca apríla máme možnosť zoznámiť sa s výtvarnou tvorbou Kataríny Zemkovej, rodenej Pappovej. V galerijných priestoroch pripravila prierez svojej výtvarnej tvorby, predstavuje vyše 50 obrazov, v ktorých dominuje abstrakcia, no aj motívy kvetín, rastlín, figurálne kompozície, postavy. Jej práce upútajú farebnosťou, nevšednou kompozíciou, sú určené všetkým, ktorí vedia žiť v reálnom svete, ale aj v svete predstáv a fantázie.

Katarína Zemková je rodáčkou zo Šale, tu navštevovala ľudovú školu umenia a maturovala na miestnom gymnáziu. Vysokoškolské štúdium absolvovala na UKF v Nitre, vyštudovala históriu, výtvarnú výchovu a muzeológiu. Krátky čas učila na strednej škole v Šali-Veči .V súčasnosti  žije v Senci.

Jej výtvarné práce boli prvý raz vystavené v Nitrianskej galérii v roku 2001. Prvú samostatnú výstavu pripravila v Šali v roku 2012.

V rokoch 2006-2015 jej diela boli súčasťou viacerých komerčných priestorov.

Organizuje workshopy pre dospelých i deti. Jej záľubou je kombinácia maľby  a sprejerstva, v interiéroch maľuje často priamo na stenu.

V roku 2016 sa rozhodla pre návrat k výstavnej činnosti. Výstavu v Šali predstavil kurátor Daniel Brogyányi.

Na vernisáži  sa stretlo mnoho priaznivcov umenia, ale aj priateľov a známych.

Veď vody Váhu spojili mnoho generácií. Želáme autorke veľa tvorivej invencie, aby jej tvorba naďalej prinášala radosť a potešenie.

Výstava je predajná.

Ilustračné fotografie z vernisáže poskytla FOCESA.

Július Morávek

-v-galerii-focesa

Maľovanie je pre ňu relax

Piatok 12. 05. 2017 16:00  | Kultúra / Výstavy  | Autor: am

V Galérii Domu umenia Piešťany sa opäť zišli obdivovatelia výtvarného umenia. Svoje diela tam v stredu 3. mája slávnostnou vernisážou predstavila maliarka Katarína Zemková.

Vďaka autorkinej štýlovej nesúrodosti si návštevníci vychutnali mnoho motívov.Vďaka autorkinej štýlovej nesúrodosti si návštevníci vychutnali mnoho motívov. (Autor: am)

Výstavu uviedol kurátor Daniel Brogányi: „Názov výstavy je Hľadanie, avšak rád by som to vyvrátil. Katarína už sa dávno našla práve v tom, čo robí. Ktosi sa môže pri pohľade na výstavu opýtať, koľko vystavuje autorov. Ale vystavuje iba jedna maliarka, pričom niekto môže mať jedno tvorivé obdobie desať rokov, ale Katarína ho má desať hodín. Nie je to hriech.“

Súhlasila s ním aj K. Zemková: „Pre mňa je typická štýlová nesúrodosť. Znamená to, že som v jednom týždni schopná tvoriť aj tromi štýlmi, a to od akademických čistých štýlov až po expresionistické veci.“

K. Zemková má troch synov. „Sú veľkou inšpiráciou a veľkým temperamentom, ktorý prinášajú do môjho života, a ja ho ďalej dávam do obrazu. Môj ateliér je spojený s herňou. Medzi superhrdinami sa najlepšie tvorí. Mojich chlapcov mám ako večných kritikov, obdivovateľov. Preto, keď si pozriete moju tvorbu, je veľmi živelná,“ prezradila.

Autorka nedokáže určiť, ktorý obraz pre ňu najviac znamená. „Pre mňa je najlepšie to, čo momentálne cítim. Maľujem skôr pocitovo, nie programovo. Síce nás na vysokej škole učili zotrvať minimálne rok v jednom štýle, ale to ja nedám. Pre mňa je typické to porušovať,“ skonštatovala K. Zemková, pre ktorú je tvorenie maximálny relax, radosť. „Nechcem povedať, že je to zmysel, ale skutočne je to nosná časť môjho života,“ povedala maliarka. Potešená bola aj z prístupu Domu umenia. „Sú tu neskutoční ľudia. Od panej, ktorá sedí v galérii, až po riaditeľku boli všetci veľmi nápomocní. Som veľmi prekvapená a naozaj prvýkrát som cítila takú dobrú atmosféru a prijatie,“ dodala na záver.

http://www.piestanskydennik.sk/rubriky/kultura/vystavy/malovanie-je-pre-nu-relax-28389/

Katarína Zemková – Hľadanie smeru
26.1.2017

1

 

Vernisáž výstavy Mgr. Kataríny Zemkovej sa konala v piatok 13. januára 2017 v Galérii Labyrint MsKS pod názvom Hľadanie smeru.  Mgr. Katarína Zemková opäť vystavuje v Senci. Po dlhšej odmlke sa prvýkrát predstavila verejnosti  minulý rok vo februári v Kaviarni Antikvariát  na Krátkej ulici. Súčasná expozícia v Galérii Labyrint MsKS prináša milovníkom výtvarného umenia takmer celú jej doterajšiu tvorbu, vrátane najnovších, dokončených na prelome rokov 2016/2017, ktoré doposiaľ nikto nemal príležitosť vidieť. Vernisáž výstavy pod názvom Hľadanie smeru sa konala v piatok 13. januára 2017. Vedúca galérie Ivica Franeková privítala hostí a prostredníctvom zopár faktografických údajov predstavila výtvarníčku: Mgr. Katarína Zemková študovala na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre pod vedením umelcov ako grafik Igor Benca, sochár Viliam Loviška a akademický maliar Karol Baron, člen československej surrealistickej skupiny. Diplomovala u Viliama Lovišku. Jej tvorbu výrazne ovplyvnila aj Doc. PhDr. Ľubomíra Fašangová, kandidátka vied, uznávaná teoretička umenia, ktorá pre Katarínu Zemkovú napísala kurátorský posudok a pripravuje knihu o jej životnej dráhe a umeleckej inšpirácii. K hosťom sa prihovoril aj manžel Kataríny Zemkovej, Erik Zemko, ktorý  je veľkým manželkiným fanúšikom a tvorcom prajného prostredia pre jej umelecký rast. Hovoril o tom, že názov expozície „Hľadanie smeru“ vystihuje vývoj, ktorým prechádzala kreatívna duša autorky. Vo vystavovaných dielach je zhmotnené nielen hľadanie, ale aj nachádzanie smeru. Hostí vernisáže príjemne naladil spev Michaely Krajčovičovej, ktorá je zároveň autorkou hudby aj textu gospelov  aranžovaných v štýle R&B. Výstava potrvá do 31. januára 2017.

Text a foto: VCs

Komentáre sú vypnuté.