Rozhovor s talentovanou umelkyňou Katarínou Zemkovou

Držiteľka ceny Tvorivý čin za rok 2017, talentovaná umelkyňa Katarína Zemková, nám v rozhovore prezradila mnohé zaujímavé informácie z jej vlastnej tvorby. Jej nedávna vernisáž a obrazy v priestoroch nášho Hotela Rozálka s úžasom obdivujú stovky klientov a hotelových hostí.  

Čo Vás viedlo k umeniu, prečo práve maliarstvo? Kedy ste sa rozhodli stať sa umelkyňou?

Už odmalička som rada kreslila. Keď ma rodičia chceli na dlhšie zabaviť, dali mi do ruky ceruzku a papier. Také začiatky si pamätajú mnohí…mňa to však nikdy neopustilo a vášeň k maľbe sa časom prehlbovala. A je to tak doteraz.

Mohli by ste nám v krátkosti predstaviť štýl Vášho umenia? Aké materiály a techniku pre svoje obrazy používate?

Na ilustráciu mi dovoľte citovať môjho obľúbeného básnika, textára a zároveň priateľa, Jána Štrassera: „Neviem ten štýl pomenovať, ale je to veľmi sugestívne, to čo robí. Ja si myslím, že je to svojim spôsobom impresionizmus, taký zvláštny, miestami abstraktný, miestami aj neabstraktný.. Neuveriteľne nádherne pracuje s farbami, s kompozíciou, takže tie obrazy človeka tak vtiahnu, nútia ho postáť pri nich a viackrát, častejšie sa na ne pozerať, čo to táto osoba, Katka Zemková vlastne  povymýšľala.“ K nadviazaniu druhej otázky – tvorím tzv. kombinovanou technikou, ktorá je kombináciou rôznych štýlov, výtvarných médií a štruktúr. Pri maľbe používam akryl, olej, pastel, či rôzne spreje.

Kde beriete inšpiráciu pre svoje obrazy?

Inšpiráciou mi je príroda, záhrada, lúky a stráne, so všetkou krásou, ktorú v sebe prinášajú. Vyrastala som v Šali, v blízkosti rieky Váh, lesa a prechádzky so starou mamou na týchto miestach ma ovplyvnili natoľko, že sa často objavujú v mojich dielach dodnes. Energickosť mojim dielam dodávajú moji traja synovia, ktorí sú mojimi veľkými fanúšikmi a kritikmi zároveň.

Čo pokladáte za Váš najväčší úspech vo Vašej kariére?

Som držiteľkou ceny Tvorivý čin roka 2017, aj ocenenia mojej doterajšej tvorby Plaketou Aničky Jurkovičovej. Obe ocenenia si veľmi vážim. Napriek tomu, tou najväčšou odmenou je pre mňa každý zberateľ, ktorému sa moje diela páčia a osloví ho originálny obraz od slovenskej autorky natoľko, že ho chce mať napríklad doma vo vlastnej obývačke.

Ktoré osobnosti / maliarov pokladáte za svoje vzory?

Je ich mnoho. Egon Schielle, Marc Chagall, Mark Rothko, Jackson Pollock, ale rovnako sledujem aj tvorbu súčasných autorov.

Aké typy zákazníkov si kupujú Vaše obrazy?

To je naozaj veľmi rôznorodé. Najšťastnejšia som, keď si niekto kupuje svoje prvé originálne dielo a vyberie si obraz práve z môjho portfólia. Samozrejme, medzi klientami sú aj skúsení zberatelia zo Slovenska, aj zo zahraničia.  Veľkým zadosťučinením je pre mňa veta: „Zamiloval / zamilovala som sa do tohto diela“. Tak nech moje obrazy robia každému z nich radosť ešte dlhé roky.

Máte za sebou prvú vernisáž u nás v Areáli Rozálka. Aké sú vaše pocity?

Váš Areál vnímam ako pomerne netradičné miesto pre výstavnú činnosť a možno práve preto to bola pre mňa akási výzva, ktorú som sa odhodlala prijať. Na vernisáži sa napriek horúcemu počasiu zúčastnilo dosť ľudí,  čo ma veľmi príjemne prekvapilo. Rovnako oceňujem aj prístup manažmentu hotela a celého personálu, ktorí mi už počas inštalácie diel dávali najavo, že sa im moja tvorba páči. Sú to profesionáli a tak vernisáž s celým cateringom nemohla dopadnúť inak ako úspešne. Ďakujem.

Komentáre sú vypnuté.